NATURPLEJE

Bondegaarden ligger i et smukt fuglereservat tæt ved Gundsømagle Sø. Vores kvæg går frit rundt på området og trives fint sammen med sjældne fugle, padder og planter.

Miljøvenlig drift

bondegaarden_naturplejePå Bondegaarden plejer vi naturen på en helt igennem miljøvenlig måde. Det gør vi, ved at bruge så lidt kunstgødning som muligt og undgå unødvendige pesticider. Vi har en aftale med Region Sjælland og Roskilde kommune, om at vores drift skal være miljøvenlig, så naturen ikke bliver belastet.

Naturplejeprojekt

Vi har løbende naturplejeprojekter kørende i samarbejde med Roskilde kommune og Naturstyrelsen i Miljøministeriet. Det går ud på at finde gode måder at pleje den danske natur på. Projekterne er især udformet af hensyn til engfugle og storke, og har som formål at beskytte truede dyrearter i Danmark.

Arter som agerhøne og hare er kommet på listen over udsatte arter, og storken har svært, ved at finde tilstrækkeligt med føde til at yngle i Danmark. Det er tydeligt at landbruget fylder for meget i det danske landskab, og det sker på bekostning af dyrelivet. Derfor skal vore projekter gøre dyrelivet stabilt i området omkring Bondegården og siden, i resten af landet.

 

 

Kvæg i et fuglereservat

Det er godt for dyrelivet, at have kvæg gående frit i og omkring et fuglereservat. Kvæget holder græsset kort, når de græsser på marken. Det gør det nemmere for fuglene at se deres bytte og fange det. Derudover skræmmer kvæget frøer, snoge og andre smådyr frem fra deres skjul i jordbunden. Fugle får derfor rig mulighed for, at fange smådyrene og få mad med hjem til deres sultne unger.

Storke omkring Bondegaarden

Naturpleje på Bondegaarden - storkeDen smukke, hvide stork er blevet et sjældent syn i Danmark, fordi den ikke kan finde nok føde. Storkene er nemlig en af de fugle, der finder føde på marker med kort græs og mellem planter, der ikke vokser for højt. Den har svært ved, at finde frøer, snoge og mus i langt græs. Det nyslåede, fugtige græs er det perfekte sted for storken at jage. Det korte græs gør nemlig, at storken let kan få øje på sit bytte, mens den uhindret kan spankulere omkring på sine lange, tynde ben.
Når vi høster hø til kvægets vinterfoder, er storkene også godt tilfredse. Det nyslåede græs er nemt at færdes i, og samtidig kan storken let få øje på sit bytte.

Storkene har nu slået sig ned omkring én kilometer fra Bondegaarden. Her har den unger om foråret, og de vender tilbage hvert år. Det skyldes blandt andet den grundige naturpleje i området.

Du kan læse mere om vores fritgående Herefordkvæg og holdning til dyrevelfærd her.

Har du brug for kvalitetskød fra Bondegaarden, så tag et kig på vores side om Herefordkød.