HISTORIE

En bondegård med lang historiebondegaarden_historie_sommer

Bondegaarden ligger i Østrup nord for Roskilde og servicerer især kunder fra Nordsjælland og København. Bondegaardens velsmagende kvalitetskød og stærke principper om dyrevelfærd og miljøvenlig drift tiltrækker den bevidste forbruger. Vores kunder tager gerne en 30 minutters køretur på landet, for at kunne sætte tænderne i en mør Herefordbøf fra det fritgående kvæg – især fordi priserne også er helt jordnære.

 

 

Jørgen Skou LarsenGårdejer Jørgen Skov Larsen overtog den fædrene gård i 1981 og lagde i løbet af 90’erne driften om, så resultatet er dét vi har i dag – nemlig en produktion af oksekød og kalvekød fra fritgående Herefordkvæg Dansk Wagyu kvæg med salg fra egen gårdbutik, og kombineret med miljøvenlig naturpleje. Vores kvæg spiller en central rolle i den miljøvenlige naturpleje i området, fordi det er med til, at opretholde en balance i vegetationen til gavn for blomster, fugle og det vilde dyreliv. Dyrene afgræsser blandt andet arealer i Fuglereservatet ved Gundsømagle Sø, der er nabo til Bondegaarden.

Bondegaarden i 1600-tallet

Bondegaardens historie går langt tilbage. Tidligere blev gården kaldt Bækkegården og på et tidspunkt også Ådalsgården, formentlig på grund af Hove Å, der løber i nærheden. Fra kilder ved vi, at gården i slutningen af 1600-tallet blev givet i gave fra Frederik den Tredje til en af Københavns borgmestre sammen med Østrup landsby. Gaven var en belønning for borgmesterens indsats og økonomiske støtte til kongen under svenskens belejring af København få år tidligere (1658 – 1660).

Bondegaarden.dk

bondegaarden_historie_hovedhus_sommerØstrup i istiden

Egnen omkring Østrup har været befolket siden istiden for ca. 10.000 år siden. Det ved vi fra arkæologiske fund. Roskilde Fjord gik dengang nærmere København og kun spredte holme ragede op over vandet.

Befolkningen har muligvis levet på fjordens skrænter, som man typisk gjorde dengang, for fjorden har været en rig fødekilde.

Vi inviterer dig til at komme forbi og indtage det historiske, naturskønne område. Besøg vores gårdbutik og gå en tur i området – måske er du heldig at støde på et rådyr, en stork
eller en snog.