Wagyu – en kvægrace med høj spisekvalitet
Wagyu er en japansk kvægrace, der er kendt for sin høje spisekvalitet. Wagyu betyder ”Japansk kødkvæg” og refererer til eksklusivt kvalitetsoksekød, der stammer fra japanske kvægracer, som opdrættes i området omkring Kobe i Japan. Wagyu er derfor også kendt som Kobekød. Kobekød kaldes kun Kobe, hvis det er opdrættet, slagtet og håndteret i Kobe.
Kødet er især karakteriseret ved en meget høj fedtmarmorering kombineret med en umættet fedtsyresammensætning. Ud over at være udbredt i Japan, bliver racen også opdrættet i lande som USA, Australien og nu også i Danmark, blandt andre hos Bondegaarden.
På Bondegaarden produceres dels renracet Wagyu og dels 50% Wagyu/50% Hereford, 75% Wagyu/25% Hereford og 100% Wagyu. Dyrene lever i bæredygtige forhold og går udendørs hele året, med indendørs adgang om vinteren. Slagtealderen for Wagyu fra Bondegaarden er en individuel vurdering af muskelfylde, og vil oftest være mellem 3-4 år.
DANSK WAGYU I GÅRDBUTIKKEN
Dansk Wagyu kan købes i Bondegaardens gårdbutik i begrænset omfang og de mest eksklusive udskæringer efter nærmere aftale med Jørgen på mob. 40 90 46 97.
PRISEKSEMPLER
Ribeye af højreb 2 stk. – 1200 kr/kg
Tykkam, 2 steaks – 900 kr/kg
Short ribs – 100 kr/kg
TIPS & TRICKS
- “Keep it simple” – brug få, men gode råvarer
- Undgå stærke krydderier, da det nemt kan overdøve smagen af kødet
- Steg aldrig kødet over åben ild – brug en pande eller stegeplade, gerne i støbejern, på grillen
- Start med en rygende varm pande/overflade, og skru derefter ned for varmen
- Tørsteg kødet eller tilføj kun få dråber oile/ smør og tilsæt det direkte på kødet inden stegning
- Bedre kød betyder ikke mere kød – Wagyu kød har en intens smag, og derfor anbefales en steak/hakket bøf på max 100-150 g. pr. person
- Se hvordan en wagyu-hakkebøf grillsteges i denne video: